top of page

Cancer de san, CBD activitate antitumorala, Studiu

Cancer san-Activitatea antitumorală a canabidiolului anormal și analogul său O-1602 în modelele preclinice de cancer la sân rezistente la taxol


Abstract


Canabinoizii prezintă proprietăți antiinflamatorii și antitumorigenice.

Spre deosebire de majoritatea canabinoizilor prezenți în planta de canabis , unii, cum ar fi O-1602 și canabidiolul anormal, nu au afinitate sau doar puțină afinitate față de receptorii canabinoizi CB 1 sau CB 2 și, în schimb, își exercită efectele prin intermediul altor receptori.

Aici, am investigat dacă regioizomerii sintetici ai canabidiolului, canabidiolul anormal și un compus strâns înrudit, O-1602, prezintă efecte antitumorigenice în modelele celulare de cancer de sân și dacă ar putea reduce tumorigenesis in vivo.

Mai multe studii au arătat efectele canabinoizilor asupra liniilor celulare ale cancerului de sân sensibil la chimioterapie, dar se știe mai puțin despre efectele antitumorigenice ale canabinoizilor în liniile celulare rezistente la chimioterapie. Liniile celulare de cancer de sân MDA-MB-231 și MCF-7 rezistente la paclitaxel au fost utilizate pentru a studia efectul O-1602 și al canabidiolului anormal asupra viabilității, apoptozei și migrației.

Efectele O-1602 și ale canabidiolului anormal asupra viabilității celulare au fost complet blocate de combinația de GARN-uri specifice GPR55 și GPR18.

Atât O-1602, cât și canabidiolul anormal au scăzut viabilitatea în celulele cancerului de sân rezistente la paclitaxel într-o manieră dependentă de concentrație prin inducerea apoptozei.

Efectul acestor canabinoizi asupra creșterii tumorii in vivoa fost studiat într-un model de xenogrefă pește zebră.

În acest model, tratamentul cu O-1602 și canabidiol anormal (2 µM) a redus semnificativ creșterea tumorii.

Rezultatele noastre sugerează că canabinoizii atipici, cum ar fi O-1602 și canabidiolul anormal, exercită efecte antitumorigenice asupra celulelor cancerului de sân rezistente la paclitaxel.

Datorită lipsei lor de sedare centrală și a efectelor psihoactive, acești canabinoizi atipici ar putea reprezenta noi piste pentru dezvoltarea unor tratamente anticanceroase suplimentare atunci când apare rezistență la chimioterapia convențională în timpul tratamentului sânului și posibil al altor tipuri de cancer.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31611800/- a se studia tabele si grafice din articol

Fig 2: Viabilitatea celulei


Fig 3: Efectul atipic canabidoid asupra celulelor paclitaxel


Fig 5 Efectul atipic al canabinoizilor asupra apoptozei


5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page