top of page

Cancer glioblastoma, CBD aplicatii in terapie

Cancer glioblastoma-Canabinoizi în terapia cu glioblastom: noi aplicații pentru medicamente vechi


Abstract


Glioblastomul (GBM) este cea mai malignă tumoare cerebrală și unul dintre cele mai letale tipuri de cancer solid în general.

În ciuda abordărilor terapeutice agresive constând în rezecție chirurgicală maximă și radio-chimioterapie, mai mult de 95% dintre pacienții cu GBM mor în decurs de 5 ani de la diagnostic.

Astfel, există încă o nevoie urgentă de a dezvolta noi strategii terapeutice împotriva acestei boli.

Dovezile acumulate indică faptul că canabinoizii au funcții antitumorale puternice și ar putea fi utilizate cu succes în tratamentul GBM.

Acest articol de revizuire rezumă cele mai recente descoperiri privind efectele moleculare ale canabinoizilor asupra GBM, ambele in vitroși în (pre) studii clinice pe modele animale și pacienți.

Efectul terapeutic al canabinoizilor se bazează pe reducerea creșterii tumorii prin inhibarea proliferării tumorale și angiogenezei, dar și prin inducerea morții celulelor tumorale.

În plus, s-a demonstrat că canabinoizii inhibă invazivitatea și proprietățile asemănătoare celulelor stem ale tumorilor GBM.

Studiile clinice recente de faza II au indicat rezultate pozitive în ceea ce privește supraviețuirea pacienților cu GBM la tratamentul cu canabinoizi.

Luate împreună aceste constatări subliniază importanța elucidării eficacității farmacologice complete și a mecanismelor moleculare ale sistemului canabinoid în fiziopatologia GBM.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29867351/- A se studia tabelul din articolul original3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page